Příběh skrytý v Everybody’s Gone To The Rapture

Děj hry se odehrává v roce 1984 ve fiktivní oblasti Yaughton Valley v hrabství Shropshire na západě Anglie. Z nějakého důvodu všichni zdejší obyvatelé zmizeli.  Zmizeli do Rapture? Slovo Rapture v názvu neznačí nějaké místo, ale takto se v přeneseném slova smyslu označuje situace, kdy se někdo dostane mimo současnou sféru existence. Ortodoxní křesťané tento výraz používají i pro pojmenování situace, kdy jsou věřící přeneseni do ráje při druhém příchodu Krista. Co z toho plyne pro tuto hru, nechám na vašem uvážení. Faktem je, že na začátku hry se objevíme u observatoře Valis a před námi leží vesnice bez jakékoliv známky života. Přesto to vypadá jako by všichni zmizeli před malou chvílí. Na šňůře za domem vlaje prádlo, z cigarety na baru se kouří, ale po nikom ani vidu ani slechu. Jen podivné světelné koule se prohání po zdejším světě. Co se stalo? Kam všichni zmizeli? Pojďme to zjistit.

První co je třeba říci je to, že veškeré informace k příběhu zjišťuje z krátkých útržků scének, které před vámi ožívají v podobě světelných projekcí, jejž reprezentují obyvatele zdejší oblasti. Ačkoli slyšíte jejich rozhovory, nikdy neuvidíte jejich vzhled. Navíc jste svědky událostí, které se odehrály jak před onou stěžejní událostí, která vedla k situaci, kdy všichni zmizeli, tak události jenž následovaly až poté. Každá oblast v rámci světa je věnována jedná postavě, která však prochází napříč celým příběhem. Kromě toho narazíme i na další méně důležité účastníky událostí, kteří dále dokreslují příběh. Ostatním zdrojem informací jsou rádia či vysílačky, ze kterých se dozvídáte další části skládačky. Nesmím zapomenout ani na prostředí samo jako jsou různé cedule a nápisy a drobné detaily, které prozrazují, jaká událost se v konkrétním místě stala. Ačkoli hra samotná nenabízí nějakou rekapitulaci příběhu, které by se dalo chytnout, jsou některé věci jasně vysvětleny, zatímco jiné zůstávají otevřené různým interpretacím. Berte tedy prosím následující převyprávění jako subjektivní popis toho, jak jsem pochopil příběh, který se v této hře ukrývá. Tak jdeme na to.


Příběh hry

Hlavními postavami příběhu je manželský pár vědců Stephen Appleton a Katherine Collins. Oba se vrací do Stephenova rodiště, aby zde pracovali na observatoři. Chtějí studovat teorii o číselných vzorech ukrytých ve hvězdách. Zdejší komunita je poměrně uzavřená a zvláště Stephenova matka Wendy se ne zrovna dobře dívá na to, jakou si její syn přivedl manželku. Ostatně problematický je její vztah i s jinými obyvateli, jako je třeba její bratr Frank, kterému nedávno umřela žena. I na Stephena po návratu čekají stíny minulosti a to v osobě Lizzie, která byla jeho dávnou láskou a kterou opustil, když odjel do Ameriky. Celou zdejší komunitu se snaží sdružovat otec Jeremy Wheeler, jehož víra v Boha však nyní prochází krizí. To jsou hlavní osoby, jejichž osudy jsou navzájem propojené.

Do všech těchto vztahů však zasáhnou události vedoucí až k finálnímu kataklyzmatu. Ty jsou odstartovány tím, že Stephen a Kate během svého výzkumu objeví podivný vzor ve hvězdách, během nebeského úkazu, jenž vede až k tomu, že se zrodí nová inteligentní forma v podobě světelné energie.  Je označovaná jako Vzorek (Pattern). Kate i Stephen jsou popáleni radiací z teleskopu a Vzorek se jim vypálí do jejich tváří. Vzorek se velmi rychle adaptuje a začíná se šířit dále. Zatímco Kate na tuto situaci zareaguje tak, že se uzavře v observatoři a snaží se Vzorek studovat, Stephen se snaží přijít na to jak jeho šíření zastavit. V pohledu místních se chová jako blázen. Běhá po okolí a zjišťuje, jakým způsobem se Vzorek projevuje. Ze začátku se zdá, že cestuje skrze ptáky, ale ti brzo hynou a tak si hledá novou cestu. Tím novým směrem jsou lidé. Ti kteří se s ním dostanou do kontaktu zmizí. Rozplynou se ve světle. Ještě předtím však trpí podivnými příznaky jako je bolest hlavy či krvácení z nosu. Stephen proto kontaktuje Cliva Smithe, který pracuje ve Výboru pro nouzová opatření a přesvědčí ho, že údolí je třeba izolovat. Jako krytí si vymyslí epidemii chřipky. Celá oblast je uzavřena a lidé informováni o nutnosti karantény. Jenže hospodářská zvířata hynou, ptáci padají z oblohy a lidé záhadně mizí. I místní doktor záhy pozná, že tohle není jen obyčejná chřipka. Během krátké doby je zasažena celá oblast. Lidé se s těmito událostmi snaží vyrovnat různě. Někdo se snaží utéci, jiný zas smířlivě čeká, co bude dále. Stephen označuje (symbol nekonečna) místa kde se Vzorek už projevil a snaží se přijít na to jak ho zastavit. Zjistí, že Vzorek se šíří přes telefonní linky a proto je ve spolupráci s Clivem nechá odstřihnout. Vzorek však převezme kontrolu a sám o sobě vytáčí náhodná telefonní čísla. Stephen si uvědomí, že Vzorek se i přes tato opatření šíří dále a jediná možnost jak ho zastavit je nechat na Yaughton Valley svrhnout bombu s nervovým plynem, který všechny zabije a tím odstraní i primární zdroj energie pro Vzorek a to lidi. Clive se zpočátku brání, ale nakonec se nechá přesvědčit. Mezitím však Stephenův strýc Frank, který je radioamatér odposlechne jejich rozhovor a snaží se ho zastavit. To se mu nepodaří a tak se alespoň s pomocí letecké sirény snaží varovat ostatní před náletem. Za zvuků jeho sirény však už jen sledujeme, jak letadla vypouští svůj náklad a nervový plyn se šíří údolím. Všichni tak umírají. Jediný kdo přežil je Stephen a Kate. Zatímco Kate je chráněna Vzorkem na observatoři, Stephen se ukryl v podzemním bunkru. Po náletu se snaží ještě kontaktovat Cliva, ale nikdo mu neodpovídá. Vzorek se zřejmě už rozšířil za hranice uzavřené oblasti. Stephen páchá sebevraždu. Zůstává pouze Kate. Ale je to ještě ona? Není už dávno součástí Vzorku?



Během svého putování potkáte celkem pět světelných orbů, jenž jen tak poletují po okolí. Každý z nich reprezentuje jednu z důležitých postav.

Příběh Jeremyho

Jeremy je zdejším pastorem a jak už to u toho poslání chodí, je jeho úkolem setkávat se místními a udržovat zdejší komunitu. Nutnost této jeho role se ukazuje zejména v chvíli kdy v Yaughtonu dojde k oné krizi. Jeremy se tak snaží zdejší obyvatele uklidňovat a mírnit jejich paniku poté co se se stále větší měrou začnou projevovat příznaky nákazy, jako je krvácení z nosu. Ne všichni však jeho roli uznávají a tak se dovíme, že velké napětí panuje mezi ním a Wendy. Důvodem jen úmrtí Mary což byla manželka jejího bratra Franka. Byla nevyléčitelně nemocná a v terminálním stádiu své nemoci trpěla velkými bolestmi. Wendy se dozvěděla, že na přání Mary jí Jeremy dal větší množství morfinu, aby ukončil její utrpení. Wendy mu vyčte, že za to co udělal, se bude zodpovídat před Bohem. Během hry Jeremyho ještě několikrát potkáme, jak pomáhá ostatním obyvatelům vyrovnat se nečekanou situací. Důležitou událostí, které jsem svědky, je jeho setkání s Frankem. Ten mu děkuje za to, co pro Mary udělal a sám lituje, že on neměl dostatek síly na to jí pomoci. Jeremy se jako jeden z posledních přeživších se uchýlí do kostela, kde přímo u oltáře najde Vzorek i jeho. Naštvaně vzývá Boha a Vzorek mu odpovídá. Zatímco se Jeremy domnívá, že komunikuje s Bohem, rozplyne se ve světlo.

Příběh Wendy

Wendy je už dáma v letech a patří k dlouholetým obyvatelům Yaughtonu. Je typicky britsky povýšená a věčně naštvaná, třeba zrovna na Jeremyho. Její manžel Eddie byl válečný veterán, poznamenaný hrůzami válečného konfliktu, který zemřel za nevyjasněných okolností. Zbyl jí po něm jediný syn Stephen. Ten se jí nedávno vrátil z Ameriky a přivezl si sebou svou ženu Kate, kterou zrovna nemusí. Ona si myslí, že ženy by neměly dělat povolání z mužské domény, takže to že je Kate vědkyně, ji není zrovna po chuti. Možná ještě více ji vadí, že Kate je černé pleti. Před tím než Stephen odešel, měl vztah s místní dívkou Lizzie a Wendy se stále snaží je opět dostat dohromady, navzdory faktu že i Lizzie je momentálně vdaná. Na první pohled by se Wendy zdála jako protivná zahořklá žena. Nicméně později během hry jsme svědky i další stránky její osobnosti. Během události osudové noci se totiž usmiřuje s Jeremym, omluví se mu za to, jak se k němu chovala a řekne mu, že Mary ho milovala. Také další události nám ukazují její druhou stránku. Během toho když hledá Stephena, narazí na válečného veterána z bojů o Falklandy Howarda Lanthama, který pracuje na Yaughtonském nádraží a kterému události provázející šíření Vzorku přivodili paniku a oživili vzpomínky na peklo bojů. Wendy ho uklidní a opět tak dá najevo, že i přes svoje vnější chování je stále plná lidskosti. Wendy dál bloudí po okolí Yaughtonu, sbírá mrtvé ptáky, které vždy milovala a kteří jsou jednou z obětí Vzorku a se stále větším vypětím hledá svého syna. Když uslyší blížící se letadla, volá svého manžela Eddieho, jako by se jí měl vracet z války domů. I ona se rozplyne ve světle.



Příběh Franka

Frank provozuje farmu v údolí. Jak už bylo řečeno, je to bratr Wendy, se kterou se však stejně jako se svým synovcem Stephenem moc nestýkají. Čas tráví se svým dobrým přítelem Charliem Tatem. Oba jsou radioamatéři. Na své farmě zaměstnává mladíka Rhyse, který se přátelí s přednostou stanice Howardem Lanthamem. Na rozdíl od ostatních obyvatel Yaughtownu má pochopení pro Kate a dobře spolu vycházejí. Poté co se dozví, že Stephen přesvědčil Cliva aby zavolal letecký útok, vezme Howardovu leteckou sirému a vydá se s ní na kopec k větrnému mlýnu, aby varoval všechny obyvatele údolí před útokem. Zatímco siréna houká a letadla se blíží, Frank rekapituluje svůj život. Je mu především líto jak se zachoval v posledních okamžicích života své ženy Mary. Místo aby jí byl na blízku, když umírala, neměl dostatek síly na to prožívat s ní tuto těžkou situaci a raději odešel do hospody. Teď toho lituje a říká, že nyní by sílu už našel. Letadla shazují bomby a on se rozplyne do světla.

Příběh Lizzie

Je to bývalá láska Stephena. Před deseti lety spolu chodili, ale pak odjel pryč a jí tu nechal. Lizzie měla nehodu a nyní kulhá na jednu nohu. Vdala se za Roberta Gravese, ale šťastné manželství to nabylo. Robert je alkoholik a provozuje autoopravnu. Lizzie zase vede prázdninový kemp na břehu jezera. Přestože by měla mnoho důvodů k zášti, tak poté co po jeho návratu potká Stephena a Kate, zachová typicky britskou zdvořilosti, co se o Kate říci nedá. Když Wendy zařídí, aby se Lizzie a Stephen setkali, on se vyzná z toho že ji stále miluje a lituje, že ji opustil. Kate se dozví o jejich setkání, ale protože to už mezi ní a Stephenem moc nefunguje, tak místo aby žárlila ji mnohem více mrzí, že jí to neřekl. Později se dozvídáme, že Stephen a Lizzie to opět dali dohromady a to se vším všudy. Lizzie dokonce otěhotněla. Původně chtěl Stephnen s Lizzie uniknout nestřeženým tunelem pod tratí, ale když zjistil, že Vzorek se šíří přes telefon, bylo mu jasné, že žádná karanténa jeho šíření nezastaví a jakýkoliv útěk je zbytečný. Místo toho se rozhodl zavolat Cliveovi a přesvědčit ho, že jediným řešením jak letecký útok. Lizzie nechává Stephnenovi zprávu, že odchází bez něj, protože teď musí myslet na dítě. Letadla shazují plyn a Lizzie i její dítě se rozplynou do světla.

V příběhu Lizzie se dozvídáme i osudu dalších postav.

Rachel Baker je mladá dívka, která byla svými rodiči Evelyn a Samem Bakerovými poslána pracovat přes léto do kempu, který vede Lizzie. Zde se zamiluje do Rhyse, jenž jako mladistvý delikvent pro nápravu pracuje na farmě u Franka. Její otec jí samozřejmě takový vtah neschvaluje.  V kempu potkáváme také Seana a Dianu, pár s Walesu, který do kempu přijel i s jejich malým synkem Dylanem. Během dramatických událostí které nastaly se Sean a Diana snažili rychle odjet pryč, ale měli nehodu, když se srazili s Lizziným manželem Robertem, který řídil auto pod vlivem. Robert byl vážně zraněn, možná dokonce smrtelně, ale Sean a Diana v panice utekli a ukryli se v zpět v kempu, kde Lizzie váhavě přiznali, co se stalo. Poté však zmizeli a zanechali malého Dylana na starost Rachel. Díky tomu že Rachel se teď musí postarat o malé dítě, zruší své plány na společný útěk s Rhysem. Poté co Lizzie zmizí, zůstává vedení na Rachel a ta se musí postarat i o ostatní děti v kempu. Aby přišli na jiné myšlenky, připravuje s nimi divadelní představení Peter Pan. Zatímco Rachel sedí na jevišti a zpívá ukolébavku pro Dylana, padají na údolí bomby.


Příběh Stephena

Jak už zaznělo v příbězích ostatních, tak Stephen se po nějaké době vrátil do své rodné vesnice spolu s Kate. Záhy se však dal dohromady se svojí starou láskou Lizzie. Jenže jeho plány mu překazilo šíření Vzorku. Takže zatímco Kate za zamčená v observatoři a nereaguje, Stephen se snaží zjistit jak jeho šíření zastavit. Pro místní je však jen blázen, který říká nesmyslné věci. Dostává se i do konfliktu s Racheliným otcem Samem Bakerem, který ho překvapí, když se snaží ukrást zásoby z jeho skladiště. Stephen na něj křičí aby se nepřibližoval, protože se bojí, že ho nakazí Vzorkem, za jehož nositele se považuje. Sam zaútočí, Stephen se brání a udeří ho kladivem. Není jasné, jestli ho jen zranil či zabil. Poté co Stephen zjistí, že žádné nenásilné opatření nemůže šíření Vzorku zastavit, rozhodne se přesvědčit Cliva, aby na údolí nechal shodit nervový plyn. Nechá vzkaz Kate, že poté budou jedinými žijícími osobami v údolí a pokud chtějí zabránit šíření Vzorku, musí se zabít. Stephen se zamkne v podzemní, připraven se zabít. Mezitím Stephen vzpomíná na příběh ze svého dětství. Když byl malý, tak se svým otcem, který se vrátil z války, nalezli zraněnou lišku. Odnesli ji do kůlny za domem, kde se o ni starali. Když se ji Stephen snažil nakrmit, tak ho pokousala. Jeho otec ji zabil a Stephenovi řekl, že nevěděla co dělá, protože to je jen divoké zvíře a to nepřemýšlí. Stephen uvažuje nad tím, že Vzorek se od ní moc neliší. I on se šíří a zabíjí lidi, protože se chová jako zvíře. V poslední scéně Stephen stojí v místnosti plné benzínu, připraven upustit zapalovač a zabít se, což se mu nakonec podaří ačkoli se objeví Vzorek ve kterém vidí Kate a který se ho snaží od tohoto činu odvrátit. I Stephen se rozplyne do světla.

Příběh Kate

V závěrečné kapitole prožíváme příběh Kate a jeho vyznění je více než nejasné. S Kate jsme se potkávali už během průchodu celou oblastí Yaughtonu, kdy jsme slyšeli její vyprávění ohledně setkání se Vzorkem skrze rádia. Nyní se ocitáme na observatoři Valis, kde postupujeme od jedné věže ke druhé směrem k oné stěžení šesté věži. U každé z těchto věží jsme seznámeni se střípkem příběhu o tom jak Kate komunikuje se vzorkem. Kate zůstává odříznutá od zbytku údolí. Jako jediná přežila útok plynem a věří, že je to díky Vzorku. Ten už si zřejmě podrobil i ostatní okolní svět. Kate je už pravděpodobně se Vzorkem úplně spojena. Konečně jak říká, začíná chápat jeho účel. Cítí se smířená. Díky Vzorku odpustila Stephenovi a Lizzi, Wendy se znovu setkala s Eddiem a Frank s Mary a Jeremy skrze něj našel Boha. Kate našla Vzorek a jsou už pevně propojeni a je jedno zda mluví Ona či Vzorek skrze ni. To hlavní sdělení je v tom, že teprve spojením s druhým nás dělá celé.

Jak už to u podobných příběhů bývá, zůstává i po dokončení spousta otevřených otázek. Co je zač ten Vzorek? Co se stalo s Kate? Nastal opravdu konec světa? Opravdu se to stalo? Na tyto otázky není jednoduché odpověď. Ostatní podle mě to ani není nutné. Everybody’s Gone To The Rapture není hra o katastrofě či konci světa. Je to hra o lidech. Vše co se stalo, totiž vypovídá především o nás a našich životech. Jak bychom reagovali my sami, kdyby podobná situace nastala? Jak bychom hodnotili naše životy? Nestojí za to zamyslet se nad našimi vztahy k okolí i sami k sobě i bez toho, že bychom byli pod tlakem zániku světa. Tohle jsou podle mě otázky, které je třeba si klást a na které nalézt odpověď. Jsou totiž mnohem důležitější než to, jestli za konec naší civilizace bude moci neznámá síla z Vesmíru nebo třeba Bůh.



PS. Po dohrání hry se vám ukáže jakýsi tajemný kód. Chytré hlavy na internet už vypátrali, že pod tímto kódem (A=1, B=2,…) je ukryt následující citát:

"In the wake of a human being’s death, what survives is a set of afterglows, some brighter and some dimmer, in the collective brains of those dearest to them. There is, in those who remain, a collective corona that still glows – Douglas Hofstadter"

(Můj volný překlad: V okamžiku smrti lidské bytosti po ní zůstává světlo, některé jasnější více a jiné méně, zachyceno v mysli těch, kterým byla blízká. V těch kteří zůstali, toto světlo svítí dál.)

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

diky,po dohrani jsem o pribehu vedel kulovy

Anonymní řekl(a)...

Krásná hra , děkuji za doplňující informace které jsem úplně nepochytil při hraní.

Unknown řekl(a)...

Moc hezky napsané! Díky.

Anonymní řekl(a)...

Rovnez i ja dekuji za dovysvetleni. Spoustu veci me pri hrani nedocvakla, ale nyni se mi to hezky spojilo. Diky moc.

Slapstick řekl(a)...

Díky, jsem rád, že se vám toto shrnutí příběhu líbilo.

Anonymní řekl(a)...

Připojuji se k poděkování za shrnutí příběhu, což mi umocnilo zážitek ze hry. Přidávám dvě kuriozity z hraní: 1) na mapách chybí souřadnice 6 a 7, 2) při detailním brouzdání krajinou jsem našel 16 nevybuchlých bomb...